A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

Презентація директорки КУ «Краснокутський інклюзивно-ресурсний центр» Ірини СТОЛОВОЇ в рамках круглого столу «Розвиток людського капіталу, як основа економічного розвитку громади»

Дата: 26.07.2023 14:53
Кількість переглядів: 32

Відбувся круглий стіл «Розвиток людського капіталу, як основа економічного розвитку громади»

 

 

 

 

18 липня 2023 року за круглим столом зібралися керівники Краснокутської селищної ради, директори й працівники закладів дошкільної та шкільної освіти громади, представники ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» та гості з Сахновщинської громади.

Захід проводився за підсумками навчального візиту представників освіти Краснокутської громади до гмін Республіки Польща.

Як зазначила у вітальному слові Краснокутський селищний голова Ірина КАРАБУТ, делегація нашої громади вже кілька разів відвідувала Республіку Польща, щоб на власні очі побачити, як розвивається освіта у країні, яка входить до складу Європейського Союзу. Перший візит відбувся ще до війни, і ось нещодавно, у червні 2023 року, відбулася чергова зустріч з польськими колегами-освітянами. «Оскільки Україна впевнено іде шляхом Європейського розвитку і прагне стати повноправним членом Євросоюзу, ми хочемо у себе впровадити найкращі здобутки організації освітнього процесу в Польщі», – додала пані Ірина.

Під час свого виступу голова ГО Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова наголосила на тому, що розвиток людського капіталу – це надважливе завдання місцевого самоврядування в умовах війни. «Громада має зберегти те, що має, і створити умови для життя та розвитку мешканців, щоб не допустити відтоку населення у майбутньому та повернути своїх жителів, які вимушені були шукати кращої долі за кордоном, рятуючись від війни. Бо економіку продукують люди, а без людей не можливо говорити ні про відновлення , ні про розвиток», – підкреслила Діана Баринова.

У своєму виступі експерт з питань децентралізації ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Віктор Нестеренко зазначив, що якщо всі представники освіти хочуть щасливо зустріти старість саме в цій громаді – потрібно приділити значну увагу підходам до виховання молоді, змінити систему взаємовідносин та виховувати в першу чергу патріотів країни і громади.

 

У формі відкритого діалогу учасники круглого столу протягом двох годин обговорювали досвід польських гмін у галузі освіти. Доповідачі – директорка Краснокутського ліцею № 1 Наталія МОМОТ, директорка Краснокутського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 1 Лариса ПАНЧІШНА та директорка КУ «Краснокутський інклюзивно-ресурсний центр» Ірина СТОЛОВА – у своїх презентаціях розповіли про цікавинки організації процесу польської освіти та зупинялися на тих моментах, які, на їхню думку, важливо і можливо перейняти та втілити в Краснокутській громаді. Також виступили завідувачка Козіївського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Наталія РУДЬ та директорка Мурафського ліцею Людмила ЦОВМА – поділилися враженнями від побаченого у Польщі й запропонували механізми впровадження європейського досвіду на наших теренах.

У виступах прозвучало також багато пропозицій щодо інших напрямків, яким слід приділити увагу. Серед особливо важливих – звернути увагу на підготовку до процесів соціалізації наших військових, які повернуться додому після завершення бойових дій, мати можливість та вже зараз розпочати процеси створення можливих робочих місць для них, організації допомоги у адаптації.

Наприкінці заходу колеги обмінялися думками про почуте й побачене та домовилися підготувати план заходів, які вже зараз можна розпочати втілювати в Краснокутській громаді для розвитку та збереження основного – людського капіталу та пришвидшити шлях України до Євроінтеграції.

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора