A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

Директорка нашого центру Ірина Столова стала представницею Харківщини від Краснокутської громади у навчальному візиті делегації до Республіки Польща

Дата: 05.08.2023 13:39
Кількість переглядів: 26

Відбувся навчальний візит делегації представників громад Харківщини до Республіки Польща

Наприкінці червня 2023 року відбувся навчальний візит делегації представників громад Харківщини до Республіки Польща, що організовано командою ГО “Центр розвитку місцевого самоврядування”, ГО Польсько-українська аграрна асоціація під патронатом Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza.

До складу делегації увійшли представники освіти Валківської міської (Валківська міська рада), Пісочинської селищної (Пісочинська селищна рада), Краснокутської селищної (КРАСНОКУТСЬКА СЕЛИЩНА РАДА) громад.

“Основною умовою місцевого економічного розвитку є людський капітал. Після повномасштабного вторгнення проблема збереження та розвитку людського капіталу постала дуже гостро. Саме тому наша команда Центру розвитку місцевого самоврядування приділяє увагу цьому напрямку, бо саме освіта є основою формування свідомості жителів громад з самого дитинства. Економіка — це в першу чергу люди”, — прокоментувала захід голова правління ГО “Центр розвитку місцевого самоврядування” Діана Баринова.

У перший день візиту учасники відвідали Centrum Doradztwa Rolniczego Kraków Брвінувської філії, який є багаторічним партнером команди ГО “Польсько-української аграрної асоціації” та тепер є партнером і ГО “Центру розвитку місцевого самоврядування”.

У зустрічі взяли участь 4 експерти, які ознайомили директорів шкіл, дитячих садочків, депутатів місцевих рад Харківщини з системою сільського розвитку в Польщі. Говорили про розвиток сільських територій через розвиток людського капіталу, створення умов для економічного процвітання і людей, і громад. Експерти ознайомили учасників з системою можливостей, які може отримати сільський житель в умовах ЄС.

          Наступного дня освітяни зустрілися з Генеральним консулом України в Кракові Вячеславом Войнаровським та віцеконсулом Іриною Яремчук у Генеральне консульство України в Кракові.

“Попри війну представники освіти Харківської області вивчають польський досвід роботи з молоддю та дітьми. Цей досвід допоможе розвивати людський капітал у громадах, які є рушійною силою для відбудови України, та сприятиме створенню умов, аби максимальна кількість людей повернулася в Україну”, — прокоментувала зустріч голова ГО “Центр розвитку місцевого самоврядування” Діана Баринова.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо перспектив міжрегіонального співробітництва місцевих органів освіти України та Польщі в контексті залучення інвестицій, створення безбарʼєрного простору та відбудови України.

Далі делегація представників освіти громад Харківщини відвідала Miasto i Gmina Niepołomice. Потенціал гміни презентував заступник голови міста Неполоміце Michał Hebda. Гміна розташована неподалік від Кракова і є успішним прикладом ефективного управління та залучення інвестицій. Заступник зазначив, що гміна динамічно розвивається, тут працює індустріальний парк й щорічно збільшується кількість населення, бо влада приділяє значну увагу створенню комфортних умов для проживання мешканців.

Також делегація зустрілася з керівником відділу освіти гміни Wieslaw Bobowski, який 30 років присвятив розвитку освіти в громаді. Після зустрічі делегація відвідала дитячий садок, школу та бібліотеку, ознайомилися з системою роботи гміни з населенням.

Наприкінці навчального візиту освітяни громад Харківщини відвідали  місто Лежайськ Підкарпатського воєводства (Miasto Leżajsk). Делегація зустрілася з бурмістром Ireneusz Stefański – Burmistrz Leżajska та секретарем міста Agnieszka Wyczarska, відвідала міський центр культури, школу, бібліотеку, ознайомилася з історичними пам’ятками міста, підприємствами комунальної сфери.

Дякуємо нашим польським колегам за цікавий досвід та багаторічну співпрацю!

Разом до відбудови та розвитку України!

                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора