A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

Ігри для зняття м'язового і емоційної напруги (релаксації) у гіперактивних дітей

Дата: 22.04.2020 10:18
Кількість переглядів: 3821

Саммари на книгу Гульнары Ломакиной “Гиперактивный ребенок. Как найти общий язык с непоседой” – EduNeo

 

 

                             Гра Дотик.                                                   

Ця гра допоможе дитині розслабитися, зняти напругу, підвищить його тактильну чутливість.

Підготуйте предмети, зроблені з різних матеріалів. Це можуть бути шматочки хутра, скляні речі, дерев'яні вироби, вата, що-небудь з паперу і т. д. Покладіть їх на стіл перед дитиною. Коли він їх розгляне, запропонуйте йому закрити очі і спробувати здогадатися, чим ви торкаєтеся до його руці.

Примітка. Можна також доторкатись до щоки, шиї, коліну. У будь-якому випадку ваші дотики повинні бути ласкавими, неквапливими, приємними.

Гра Солдат і лялька. 

Найпростіший і надійний спосіб навчити дітей розслаблятися - це навчити їх чергування сильної напруги м'язів і наступного за ним розслаблення. Тому ця і наступна гра допоможуть вам це зробити в ігровій формі.

Отже, запропонуйте дитині уявити, що він солдат. Згадайте разом з ним, як потрібно стояти на плацу, - витягнувшись в струнку і завмерши. Нехай гравець зобразить такого військового, як тільки ви скажете слово «солдатів». Після того як дитина постоїть у такій напруженій позі, вимовте іншу команду - «лялька». Виконуючи її, хлопчик чи дівчинка повинні максимально розслабитися, злегка нахилитися вперед так, щоб їх руки бовталися, ніби вони зроблені з тканини і вати. Допоможіть їм уявити, що все їхнє тіло м'яке, податливе. Потім гравець знову повинен стати солдатом і т. д.

Примітка. Закінчувати такі ігри слід на стадії розслаблення, коли ви відчуєте, що дитина достатньо відпочила.

Гра Насос і м'яч. 

Якщо ваша дитина хоч раз бачила, як здутий м'яч накачують насосом, то їй легко буде увійти в образ і зобразити зміни, що відбуваються в цей момент з м'ячем. Отже, встаньте напроти один одного. Гравець, що зображає м'яч, повинен стояти з опущеною головою, мляво висячими руками, зігнутими в колінах ногами (тобто виглядати як ненадутая оболонка м'ячі). Дорослий тим часом збирається виправити це положення і починає робити такі рухи, як ніби в його руках знаходиться насос. У міру збільшення інтенсивності рухів насоса «м'яч» стає все більш накачаним. Коли у дитини вже будуть надуті щоки, а руки з напругою витягнуті в сторони, зробіть вигляд, що ви критично дивиться на свою роботу. Поторкайте його м'язи і посетуйте на те, що ви перестаралися і тепер доведеться здувати м'яч. Після цього зобразіть висмикування шланга насоса. Коли ви це зробите, «м'яч» підніметься настільки, що навіть впаде на підлогу.

Примітка. Щоб показати дитині приклад, як грати надувати м'яч, краще спочатку запропонувати йому побути в ролі насоса. Ви ж будете напружуватися і розслаблятися, що допоможе і вам відпочити, а заодно і зрозуміти, як діє цей метод.

Гра Шалтай-Базікай. 

Персонаж цієї гри напевно сподобається гіперактивній дитині, так як їх поведінка багато в чому схоже. Щоб ваші син або дочка краще увійшли в роль, згадайте, чи він читав вірш С. Маршака про Шалтае-Болтая. А може бути, він бачив мультфільм про нього? Якщо це так, то нехай дитина розповість про те, хто такий Шалтай-Болтай, чому його так називають і як він себе веде. Тепер можете починати гру. Ви будете читати уривок з вірша Маршака, а дитина стане зображати героя. Для цього вона буде повертати тулуб вправо і вліво, вільно розмовляючи м'якими і розслабленими руками. Кому цього недостатньо, може крутити ще й головою.

Отже, дорослий в цій грі повинен читати вірш:

Шалтай-Базікай
Сидів на стіні.
Шалтай-Базікай
Звалився уві сні.

Коли ви вимовите останню сходинку, дитина повинна різко нахилити тіло вперед і вниз, переставши базікати руками і розслабившись. Можна дозволити дитині для ілюстрації цієї частини вірша впасти на підлогу, правда, тоді варто подбати про його чистоту і килимовому покритті.

Примітка. Чергування швидких, енергійних рухів з розслабленням і спокоєм дуже корисно для гіперактивного дитини, так як в цій грі вона отримує певне задоволення від розслабленого падіння на підлогу, а значить, від спокою. Щоб добитися максимального розслаблення, повторіть гру кілька разів поспіль. Щоб вона не набридла, можна читати вірш в різному темпі, а дитина відповідно буде уповільнювати або прискорювати свої рухи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора