A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

Таблиці сенсомоторного розвитку дитини від 0 до 4-х років

Дата: 26.03.2021 09:20
Кількість переглядів: 1861

 

Таблиці сенсомоторного і соціального розвитку дозволяють побачити слабкі і сильні сторони в розвитку зорового і слухового сприйняття, мови і руху дитини, а також рівень її розвитку в соціальній сфері. Це допоможе батькам цілеспрямовано займатися з дитиною. Але не тільки: такі спостереження дають можливість своєчасно виявити приховані проблеми і порушення розвитку і разом з фахівцями скласти індивідуальну програму допомоги. Вони призначені для батьків, психологів, лікарів і педагогів.

 

Таблиці складені з ключових слів і дають, насамперед, загальне уявлення про рівень розвитку дитини в конкретному віці.

Таблиця поділена на 5 вертикальних колонок і складається з 240 пунктів. Таким чином, в кожному стовпчику послідовно представлені 48 ступенів розвитку від народження до 48-го місяця життя, тобто до 4-х років.

П'ять колонок охоплюють 5 функціональних сфер сенсомоторного розвитку:

Колонка А - Зорове сприйняття

Колонка Б - Дрібна моторика

Колонка В - Велика моторика

Колонка Г - Мова

Колонка Д - Слухове сприйняття

Таблиця дає наочний огляд етапів розвитку дитини в п'яти основних сферах сенсомоторного розвитку, що для батьків і педагогів набагато важливіше, ніж обчислення точного ступеня розвитку дитини. Останнє неможливо, так як таблиця орієнтована на дітей з пізнім розвитком. Так, наприклад, в колонці «В» перед дитиною 15 місяців поставлено ??наступне завдання: «Самостійно стоїть; самостійно ходить » - це означає, що 90% дітей в даному віці в змозі самостійно стояти і ходити.

Сенсомоторика (від лат. Sensus - почуття, відчуття і motor - двигун) - координація сенсорних і моторних компонентів діяльності.

 

Колонки «А» і «Д» відображають те, що сприймає центральна нервова система. Колонки «Б-В-Г» реєструють те, що виходить з головного мозку.

Сприйняття інформації із зовнішнього світу відбувається головним чином за допомогою «каналів почуттів» - зору (А) і слуху (Д). Для передачі інформації людина використовує «рухові канали» (Б, В і Г), торкаючись до предметів, пересуваючись і розмовляючи.

 

У кожній з п'яти колонок вимірюється одна з вищевказаних функцій. Це означає, що в кожному випадку дається певне завдання, з яким дітям після досягнення певного віку вже треба успішно справлятися.

Всі наведені в таблиці дані, засновані на показниках статистичних і наукових досліджень, відзначені зірочкою (*). На практиці ми часто стикаємося з тим, що «звичайна дитина» має більш високі результати, ніж ті, що наведені в деяких колонках таблиці. У різних дітей може спостерігатися більш ранній або більш пізній розвиток тієї чи іншої функції і відповідно сильно відрізнятися показники по колонках. Можливо, дитина володіє однією функцією, випереджаючи свій вік, в той час як інша розвинена на рівні даних, наведених у таблиці. Велике значення тут мають індивідуальні здібності дитини і те, наскільки часто вона «вправляється» в розвитку тих чи інших здібностей.

В першу чергу це стосується завдань для дітей старшого віку. Часто дитина не справляється з тим чи іншим завданням, тому що у неї немає достатнього досвіду в цій галузі. В цьому випадку, зрозуміло, що з нею потрібно займатися, щоб розвинути відсутні здібності. Якщо центральна нервова система досить розвинена, за допомогою вправ дитина зможе в короткі терміни добитися позитивних результатів.

Якщо ж порівняти показники розвитку за різними колонками для однієї і тієї ж дитини, можна без труднощів визначити, в чому дитина відстає, за якою з них темп розвитку явно уповільнений і спостерігаються порушення.

 

Як користуватися таблицею сенсомоторного розвитку

Виберіть завдання відповідно до віку дитини. Наприклад, для дитини 2,5 років скористайтеся завданнями для третього року життя. Якщо дитина перебуває на межі двох вікових груп і досить розвинена, можна вибрати завдання, що відповідають більш старшій віковій групі.

Для дитини з пізнім розвитком слід вдатися за допомогою до завдань для дітей молодшого віку - в даному випадку для віку 2-х років, особливо для дітей з важкими порушеннями і дітей, які відстають у розвитку.

Залежно від того, справляється дитина з завданнями другого півріччя попередньої вікової групи чи ні, вибираються завдання для наступної вікової групи.

 

Перевірку ступеня розвитку всіх п'яти функціональних сфер слід проводити до тих пір, поки дитина справляється хоча б з одним завданням наступного піврічного циклу. Те ж саме стосується контролю «зверху вниз» - дитина повинна справлятися з кожним завданням попереднього піврічного циклу. Так, при контролі функцій першого року життя досить знати, що дитина яка виросла з даної вікової групи коли-небудь справлялася з відповідними завданнями. Наприклад, якщо шестимісячне немовля тягне предмети в рот (колонка Б) або відповідає звуками (колонка Г), це не означає, що, досягнувши віку 3 років, дитина як і раніше повинна тягнути все в рот і відповідати звуками замість слів. Реакція дитини повинна відповідати віку.

Отримані результати заносяться в таблицю: «1» - якщо дитина справляється з відповідним завданням, і «0,5» - якщо дитина справляється із завданням наполовину - лише після ретельного контролю функцій за допомогою рекомендацій до завдань. Якщо дитина не справляється з тим чи іншим завданням, дане віконце поки залишається порожнім, але при цьому ми маємо на увазі, що при повторних виконаннях тих же самих завдань порожні і напівпорожні віконця будуть заповнені остаточно.

Можна порахувати суму отриманих результатів та внести результат в нижню частину таблиці.

Два виконаних наполовину завдання «2 * 0,5» відповідають одному виконаному повністю, тобто «1».

Сума результатів виконаних завдань визначає приблизну вікову межу рівня розвитку дитини.

Не треба ставити перед собою завдання визначити вік з точністю до місяця, тим більше, що не всі показники засновані на статистичних даних. Наведені в таблиці дані відповідають, як сказано вище, нижній межі норми.

Для первинного виявлення порушень і затримок розвитку досить визначити піврічний цикл. Так, розвиток рухових функцій може перебувати між віковими групами 2 і 2,5 року, в той час як розвиток дрібної моторики відповідає віку 1,5-2 роки.

 

Дані піврічні цикли можна виділити в таблиці олівцем або провести жирну риску над кожним максимально досягнутим результатом. Таким чином виявляється індивідуальний профіль розвитку, що демонструє слабкі і сильні сторони в усіх п'яти сферах діяльності.

Якщо при первинному контролі ви користувалися синім маркером, то при подальшому контролі скористайтеся червоним, а пізніше зеленим. Кожного раз вказуйте дату виконання завдання маркером відповідного кольору.

Результати виконання окремих завдань також рекомендується вносити у віконця таблиці маркером відповідного кольору. Так легко простежити - з якими завданнями дитина справлялася з першого разу, а які завдання вона навчилася виконувати пізніше.

Проведення повторного дослідження має сенс через півроку після першого. Даний інтервал часу виправдав себе на практиці для дітей з пізнім розвитком і дітей з порушеннями розвитку. Через півроку чітко видно, чи намітилися поліпшення в тій чи іншій сфері після цілеспрямованих занять з дитиною.

При уповільненому темпі розвитку відставання тим більше, ніж старшою стає дитина. У такому випадку всі зусилля будуть прикладені до того, щоб максимально надолужити згаяне і підвищити темп розвитку.

Коефіцієнт розвитку допоможе фахівцеві правильно визначити темп розвитку дитини. Щоб підрахувати коефіцієнт розвитку, слід реальний вік дитини, визначений за допомогою таблиці, розділити на його фізичний вік і результат помножити на 100. Всі показники вище 100 відповідають нормальному рівню розвитку або перевершують його. Коефіцієнт розвитку нижче 100 сигналізує про знижені темпи розвитку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора