A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

Як пояснити школярам, чому деякі діти змушені сидіти у візочку і не можуть бігати, а дехто навіть не може говорити чи бачити? Як навчити учнів розуміти, що відчувають і яким бачать світ люди з особливими освітніми потребами?

Дата: 17.09.2019 13:29
Кількість переглядів: 541

Як донести думку про те, чому важливо спілкуватися і підтримувати таких людей?

Перегляньте разом з учнями дібрані нашою редакцією мультфільми, за допомогою яких вам буде легше порушити тему інклюзії у спілкуванні зі школярами та простіше торкнутися складних і болісних питань.

9 мультфільмів для школярів про дітей з особливими освітніми потребами

 

Мультфільм «Мотузки»

Мультфільм «Мотузки» («Cuerdas») було створено іспанськими аніматором Педро Соліс у 2014 році. Робота була відзначена премією Гойя як кращий короткометражний анімаційний фільм.

У мультфільмі розповідається зворушлива історія про справжню дружбу дівчинки Марії та хлопчика, який страждає на ДЦП і тому не може ні ходити, ні говорити. Їхня дружба на все життя залишить слід у серці Марії та буде спонукати її у дорослому віці обрати професію вчителя.

Подивіться разом з учнями цей мультфільм! Красива історія про рівність, солідарність, дружбу та дитячу мудрість, якій варто повчитися і дорослим, і дітям.

Мультфільм «Вальсовий дует»

Анімацію було створено французькою студією Supamonks у 2016 році. У мультфільмі розповідається історія про сестер-сіамських близнючок – Емілі та Елізабет. Через свою особливість дівчата не виходять на вулицю і ні з ким не спілкуються. Єдина їхня розрада – гра на фортепіано.

Якось повз їхній дім проходив молодий скрипаль, він заслухався чудовою мелодією. Дівчата намагалися прогнати хлопця, але він не тільки не пішов, але і почав віртуозно підігрувати їм на скрипці, чудово доповнюючи їхню мелодію.

Подивіться цей мультфільм. Красива анімація покаже дітям, наскільки важливо приділяти увагу людям з особливими потребами, оцінювати не їхню зовнішність, а людські якості й таланти.


Мультфільм-казка «Соловейко з одним крилом»

Мультфільм про соловейка, який народився з одним крилом, – історія про щасливу сім'ю, турботу та взаємоповагу. Анімація розповідає про те, що у природі немає помилок, кожен має своє призначення. У мультфільмі йдеться про те, що не сила крил і величина дзьоба робить птаха справжнім, а та пісня, що живе у нього в серці. Це ж стосується і людей: не за зовнішністю, а саме за людськими якостями варто оцінювати інших.

Цей пластиліновий мультфільм було створено у 2017 році групою школярів-шестикласників з Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені І.Герети.


Мультфільм «Скарлетт»

В анімації розповідається історія про дівчинку Скарлетт. Вона захворіла на рак кісток, тому лікарі, рятуючи їй життя, були змушені ампутувати голінь. До хвороби дівчинка обожнювала танцювати, а після лікарні вона має носити протез, тому про танці можна забути. Через це Скарлетт відчуває себе пригніченою. 

Завдяки підтримці мами, яка допомагає дівчинці наново навчитися ходити і танцювати, Скарлет поступово адаптується. Вона починає сприймати свою особливість і знову стає тією ж веселою дівчиною, з якою цікаво дружити та грати, якою вона була до хвороби.


Мультфільм «Про Діму»

Гуляючи з мамою, Міра щодня зустрічає хлопчика Діму, який теж щодня приходить до парку зі своєю мамою. Цей хлопчик не схожий на однолітків Міри, він погано ходить і майже не говорить. Однолітки його обходять стороною, між собою говорячи про те, що Діма хворий і нерозумний, тому ніхто з ним не грається. Але цікавість і небайдужість Міри, прості й зрозумілі пояснення Міриної мами про різноманітність і особливість людей навколо, посприяли зародженню справжньої дружби між дітьми.

Анімацію було створено студією «Паровоз» (РФ) у 2016 році. Мультфільм вчить тому, що дорослі повинні просто і зрозуміло розповідати дітям про те, що всі люди мають свої особливості, але, якщо хтось не схожий на тебе, це не означає, що він поганий. З усіма можна знайти спільну мову, щонайменше, варто спробувати це зробити!


Мультфільм «Подарунок»

Цей мультфільм – зворушлива історія про дружбу, породжену спільним болем.

Мультфільм було створено німецьким мультиплікатором Якобом Фрейєм у 2014 році. Ця анімація була показана на понад 180 фестивалях і має більше 50 відзнак.


Анімація «Акуратна історія»

У мультфільмі розповідається історія про хлопчика Микиту, який народився не таким, як більшість дітей. Він має вроджений бульозний епідермозіл. Це рідкісна хвороба, через яку шкіра надзвичайно чутлива, тому будь-який необережний дотик може її пошкодити. Незабаром хлопчик піде у перший клас, тому він переживає, щоб з ним не будуть гратися і спілкуватися однолітки.

Мультфільм було створено у 2014 році російським фондом «Діти БЕЛА» до дня рідкісних захворювань.

Ця історія пояснює у доступній форми проблеми та переживання дітей з інвалідністю, вчить кожного бути більш уважним, добрим та чуйним до людей, які нас оточують.


Мультфільм «Тамара»

Мультфільм було створено у 2013 році американською анімаційною студією. В анімації розповідається зворушлива історія про дівчинку Тамару. Незважаючи на глухоту, вона має чудову пластику і почуття ритму, тому обожнює танцювати і мріє стати балериною. Можливо, колись її мрія і здійсниться, адже Тамару постійно підтримує її мама.

Подивіться цей мультфільм разом, і з його допомогою вам буде простіше пояснити дітям, наскільки людям з інвалідністю важлива підтримка інших.


Мультфільм «Поза зором»

Чико – дівчина з порушеннями зору. ЇЇ «очима» є пес, який її всюди супроводжує. Одного разу під час прогулянки до Чіки підійшов грабіжник, вихопив її сумку та кинувся тікати. За ним побіг пес-поводир дівчинки. Отже Чика лишилася одна, не бачачи нічого навкруги, вона заблукала.

Рухаючись незнайомою частиною міста навпомацки, через отвір у паркані вона потрапляє у неймовірний світ, створений її уявою. Цей світ є казковим, надзвичайним, ті , хто мають зір, не в змозі його побачити.

Мультфільм у стилі аніме, його було створено у 2010 році групою студентів-випускників університету мистецтв із Тайваню.

Покажіть цей мультфільм дітям та поясніть, що кожний сприймає навколишній світ по-своєму, , а також розкажіть про те, що хтось може бути обмежений у своїх можливостях, проте ця людина може мати неабиякі здібності й таланти.


Незалежно від зовнішності, кольору шкіри, здоров'я, рівня добробуту батьків і фізичних вад, будь-яка дитина заслуговує на щасливе дитинство. Кожній дитині, як і дорослому, хочеться мати друзів, сміятися, досягати своїх цілей своїх цілей і відчувати підтримку. Тож допоможіть нашим дітям змалечку  навчитися бути добрими та чуйними!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора