A A A K K K
для людей з порушеннями зору
КУ "Краснокутський Інклюзивно-Ресурсний Центр"
Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області

22-23 листопада 2019 року у Києві відбувся Форум “Навчання без перешкод: як зробити українські школи інклюзивними?”, в якому взяли участь понад 250 учасників.

Дата: 24.11.2019 08:21
Кількість переглядів: 571

Краснокутський район представляла директор Краснокутського ІРЦ Ірина СТОЛОВА.

Міністерка освіта і науки Ганна Новосад запевнила, що інклюзивна освіта залишатиметься в пріоритеті уряду. Про це вона сказала у відеозверненні до учасників Форуму “Навчання без перешкод”.

Хочу підкреслити, що інклюзивне навчання, впровадження інклюзивної освіти і продовження тих важливих змін, які були започатковані в останні два роки, залишається пріоритетом для уряду та нашого міністерства. Адже я абсолютно переконана, що впровадження інклюзію – це не про політику, а про гуманізм і про зміни в нашій системі освіти.

Відповідно, фінансування інклюзії залишається в пріоритеті на 2020 рік. Ми продовжимо розвивати мережу ІРЦ і надавати підтримку асистентам, які впроваджують інклюзивну освіту в школах”, – запевнила очільниця МОН.

Вона також рада, що однією з тем форуму є раннє втручання. Міністерка зазначила, що раннє втручання дає можливість запровадити інклюзію вже у дошкіллі. Це дозволяє дітям з особливими освітніми потребами легше адаптуватись до навчання в школі.

“Я, безперечно, знаю, що є вузькі місця, які актуалізувалися під час впровадження інклюзії в шкільну систему освіти. Насамперед, це фахова підготовка асистентів учителів, які можуть надавати послуги на якісному рівні. Це те, над чим нам потрібно працювати наступного року.

Я дуже сподіваюся, що разом з вами і цю проблему, й інші виклики для інклюзивного навчання ми зможемо вирішити”, – додала Новосад.

Очільниця директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Валентина Хіврич розповіла, як розподілятимуть 504 мільйони гривень інклюзивної субвенції на 2020 рік:

490,469 мільйона гривень спрямують на підтримку учнів інклюзивних класів у школі – 21,3 тисячі гривень на кожну дитину;

77,748 мільйона гривень на підтримку вихованців у дитсадках – 19,5 тисячі гривень на кожну дитину;

10,31 мільйона гривень на підтримку здобувачів повної загальної середньої освіти в професійно-технічних закладах – 17,5 тисяч гривень на кожну дитину;

1,464 мільйона гривень на підтримку здобувачів фахової передвищої освіти в професійно-технічних закладах – 6 тисяч на кожну дитину.

Наступного року в обов’язкову програму підвищення кваліфікації вчителів початкової ланки ввійде модуль з інклюзії. Про це розповіла заступниця міністерки освіти і науки Любомира Мандзій під час форуму “Навчання без перешкод: як зробити українські школи інклюзивними?”.

На наступний рік програма підвищення кваліфікації учителів початкової ланки буде обов’язково охоплювати спеціальний модуль з інклюзивного навчання. Ми маємо навчити всіх учителів працювати з такими дітками. Це може бути неактуально сьогодні, але буде актуально завтра”, – зазначила Мандзій.

Вона додала, що міністерство працюватиме над підготовкою вчителів у закладах вищої освіти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора